Semi Detached – Oxford, UK

2015 – Built

The project involved the conversion of two semi-detached houses in central Oxford into one family home. Two existing Victorian houses are joined together by introducing a new staircase at the centre of the plan and perpendicular to the party wall. The existing symmetrical arrangement gets thus rotated to achieve a continuous flow of spaces throughout each floor. The change of level from the entrance to the back garden is negotiated by introducing a second staircase and a new loggia accessible from the kitchen and main living room of the house. Planning permission was granted in September 2013 and the project completed in July 2015.

Project Team
Viktor Westerdahl
Finbarr O'Dempsey

Structural Engineer
Price & Myers

 

Main Contractor
Sporn Construction

Glass Contractor
Glass UK

 

 

Photography
Tim Crocker